Aklıma GelenlerSerdar UZUN'un Yazdıkları

Uzaktan eğitim, yurtlar, KYK…

⚠️Yazıda dipnot sayılarının üzerine tıklarsanız açıklamaları okuyabilirsiniz.

Bu sabah dahil olduğum bir WhatsApp grubunda paylaşılan Sabah Gazetesinden bir haber1https://www.sabah.com.tr/egitim/yuksekogretim-kurulu-yok-baskani-erol-ozvardan-yuz-yuze-egitim-aciklamasi-hazirliklar-tamamlandi-6392825 okudum. Haberde YÖK Başkanı’nın yüz yüze eğitime geçilip geçilmeyeceğine ilişkin açıklamaları bulunuyordu.

Gruptaki haberle ilgili yorumları okuyunca konunun hep KYK Yurtları üzerinden tartışıldığını fark ettim. Bunun üzerine hemen öğrenci ve yurt sayılarını araştırma ihtiyacı duydum. Şimdi o sayıları kaynaklarıyla sizlerle paylaşmak ve akabinde düşüncelerimi aktarmak istiyorum.

YÖK’ün istatistik web sitesindeki 2https://istatistik.yok.gov.tr verilere göre devlet ve vakıf üniversitelerinde örgün olarak öğrenim gören (ön lisans, lisans, y.lisans, dr.) öğrenci sayıları:
👉🏾 3.290.309 (I. Öğretim) + 471.328 (II. Öğretim) = 3.761.637 (Toplam)

MEB’in web sitesinde 3https://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_09/15142558_meb_istatistikleri_orgun_egitim_2021_2022.pdf yer alan verilere göre KYK yurt sayılarına ve bu yurtlarda kalan öğrenci sayılarına bakalım.
👉🏾 KYK Yurt Sayısı: 776 (Toplam)
👉🏾 Yurtlarda Kalan Öğrenci Sayısı: 284.214 (Kadın) + 475.624 (Erkek) = 759.838 (Toplam)

Şimdi de yaklaşık (~) olarak KYK yurtlarında kalmayan öğrenci sayısına 4Özel yurtlarda kalan öğrenci sayısını bilmiyorum. bakalım.
👉🏾 3.761.637 (Toplam Öğrenci Sayısı) – 759.838 (Yurtta Kalan Öğrenci Sayısı) = ~3.000.000.

Bu sayıları şu nedenle paylaştım: Uzaktan veya yüz yüze eğitim kararı alınırken tek sorun sadece yurtlarmış gibi hareket edilmemeli! Örneğin kiralık evlerde kalan çok sayıda öğrenci var, bu öğrencilerin bir kısmı (özellikle de 2 yıllık MYO’larda ve son sınıftaki öğrenciler) uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle evlerini boşaltıp eşyalarını dağıttılar…

YÖK Başkanı Nisan ayında hadi yeniden yüz yüze dönelim gibi alel acele bir karar alırsa öğrencilerin yaşayacağı mağduriyet daha da artacak gibi görünüyor…

Hülasa, bu türde kararlar alınırken tümel bir yaklaşımla hareket edilmesinin ve sosyal psikolojideki “grup düşünü / group think” 5https://www.britannica.com/science/groupthink olarak bilinen hataya düşmemek için şeytanın avukatlarından fikir alınmasının yararlı olacağı kanaatindeyim.

📅 14.03.2023

Dipnotlar

Kaynak
deneme

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kutucuğa Uygun Değeri (Rakamla) Gir! *Captcha loading...

Başa dön tuşu